Какво е нормално“ е сътрудничество от три части между галерия Радиатор“,

...
Какво е нормално“ е сътрудничество от три части между галерия Радиатор“,
Коментари Харесай

Какво е нормално – "Между зверове и ангели"

„ Какво е обикновено “ е съдействие от три елементи сред изложба „ Радиатор “, Ню Йорк, и изложба „ Структура “, София. Провежда се онлайн посредством основаване на неповторима кураторска платформа за продан на хрумвания, показана в поредност от изложения с куратори Наоми Лев, Борис Костадинов и Грегъри Волк.
 
„ Какво е обикновено “ e опит за преразглеждане на известните сега формати за показване на модерно изкуство онлайн. 



Проектът на Борис Костадинов  „ Между зверове и ангели “ и зследва механиката на взаимоотношението сред човек и изкуство, при което машината е централен инструмент, медиатор и ентусиазъм. „ Между зверове и ангели “ представя творбите на 11 забележителни създатели с интернационална кариера, за които Новата медийна ера (New Media Age) е естествена среда за идейно и професионално развиване. Те задават въпроси освен за това по какъв начин действат новите технологии в актуалното изкуство, само че интерпретират и дискутират Третата индустриална гражданска война с нейните практики, политиките, стопанската система, креативния капацитет, усета, етиката, естетиката, образованието и маркират настъпващата качествено нова епоха в историята на човечеството.

Изложбата е основана на творби, които съществуват само в цифрова среда. Това е изкуство, което е стартирано и приключено „ като файл “. Тук не се става дума за потребление на осведомителни технологии за основаването на живописен артикул, който след това би намерил своя веществен живот в което и да е физическо изложбено пространство. Средата за излагане и развиване на „ Между зверове и ангели “ е единствено и само онлайн пространството.



Именно тъй като изложбата живее напълно в екосистемите на цифровия океан, то нейното разглеждане, усвояване и критически разбор допускат съпричастност, схващане и естествено – софтуерен опит и любознание към изкуствения разсъдък и креативната активност, предпоставена от него.



Пандемията наложи шоково и тотално преосмисляне, едно огромно завръщане и реабилитация на изкуството в цифрова среда. Днес интернационалната артобщност възприема и експлоатира по-бързо от всеки път, виртуалните благоприятни условия за основаване, изразходване и разпространяване на модерно изкуство. Затова „ Между зверове и ангели “ се занимава и с пазара на изкуство, крипотовалутите, с новата икономическа и обществена позиция на актьора, както и с новаторската идея за това, че цената на едно произведение се състои единствено и само в неговата концепция, а не във физическия материал, от който то е основано.



„ Какво е обикновено “ не би било допустимо без дейното съдействие на Мария Василева, Тамаш Вези и Даниела Костова. Координатор: Гергана Мудова.

Всички планове са налични на особено създадения уебсайт  и посредством онлайн платформите на Structura и Radiator.

Изкуствоведът от изложба " Структура " Мария Василева и Борис Костадинов, куратор на изложбата „ Между зверове и ангели “, описват повече в " Артефир ".

Снимки – mcusercontent.com, whatisnormal2021.com, предоставени от изложба " Структура "
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР